Nie wszystkie osoby mogą jeść produkty mleczne w dowolnych ilościach. Czasem taki składnik powoduje problemy żołądkowe, co ma związek z nietolerancją laktozy. Z tego powodu niektórzy decydują się na całkowite wykluczenie z diety mleka i jego przetworów. Jak uniknąć niedoborów przy takim sposobie żywienia?
Jak uniknąć niedoborów przy nietolerancji laktozy?
Nietolerancja laktozy bywa problematyczna. Spożywanie mleka i jego przetworów skutkuje niestrawnościami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Z tego powodu w wielu przypadkach korzystne okazuje się zrezygnowanie z takich produktów. Istnieje jednak ryzyko wystąpienia niedoborów.
Aby uniknąć niedoborów w przypadku diety bezmlecznej, konieczne jest odpowiednie bilansowanie poszczególnych składników. Najczęściej chodzi o to, że rezygnując z produktów mlecznych, nie dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającej ilości wapnia. Składnik ten pojawia się jednak również w:
- jarmużu,
- brokułach,
- sezamie,
- migdałach,
- słoneczniku,
- orzechach,
- nasionach chia,
- amarantusie,
- figach,
- komosie ryżowej,
- białej fasoli,
- pomarańczach,
- niektórych rybach.
Na rynku istnieją także produkty wzbogacone wapniem. Najczęściej są to te wybierane przez wegan i wegetarian. Mowa tu o tofu czy napojach roślinnych. Co ciekawe, wapń występuje również w wysoko mineralizowanej wodzie.
Jak odpowiednio zbilansować dietę bezmleczną?
Aby dieta bezmleczna była odpowiednio zbilansowana, konieczne jest dysponowanie wiedzą na temat zawartości konkretnych składników w określonych produktach spożywczych. Z tego powodu nie wszyscy chcą samodzielnie zajmować się układaniem jadłospisu. Dobrym rozwiązaniem okazuje się postawienie na pomoc specjalistów. Dietetycy potrafią tak ułożyć dietę, by była ona sycąca, cechowała się odpowiednią kalorycznością i pozwoliła na dostarczenie niezbędnych ilości poszczególnych składników odżywczych.
Wygodnym rozwiązaniem okazuje się także postawienie na bezmleczny catering dietetyczny. To gotowe posiłki przygotowywane przez dietetyków oraz profesjonalnych kucharzy. Każdego dnia pod Twoimi drzwiami pojawiają się zupełnie inne potrawy, pełne cennych składników odżywczych. Dzięki temu nie musisz samodzielnie gotować i sprawdzać, jak właściwie komponować poszczególne produkty.
– Catering dietetyczny staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem. Stanowi on wygodną opcję dla osób, które borykają się z nietolerancją laktozy, ale nie umieją samodzielnie komponować posiłków tak, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości wapnia – twierdzi specjalista z firmy Nice To Fit You oferującej dietę pudełkową w wielu odsłonach.
Dieta bezmleczna nie musi więc wiązać się z niedoborami. Warto regularnie się badać, by w razie konieczności wyeliminować ryzyko braku niezbędnych substancji odżywczych. Dobrą praktyką jest też poznanie naturalnych źródeł wapnia lub postawienie na gotową dietę pudełkową stworzoną z myślą o osobach, które borykają się z nietolerancją laktozy.