Japońska kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim ze sushi. Po ten specjał sięgamy coraz częściej, zarówno w opcji z dostawą, jak i przygotowując potrawę w domu. Danie można jednak przyrządzić w jeszcze ciekawszy sposób, stosując tempurę. To specjalne ciasto, w którym zanurza się gotowe krążki sushi. W kraju Kwitnącej Wiśni do tempury wkłada się wiele różnych produktów, również sushi. Jak wykonać takie danie samodzielnie?
Ciasto do zadań specjalnych
Klasyczne maki, sashimi i nigiri znają prawie wszyscy. Znacznie mniej znana jest odmiana sushi w tempurze. Japończycy przepadają za takim połączeniem. Są też prawdziwymi mistrzami w przygotowaniu delikatnego ciasta, jakim jest tempura. To ono decyduje o tym, jak finalnie będzie smakowała potrawa. W tempurze można maczać wiele produktów jak owoce morza, ryby, czy też warzywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zanurzyć w niej także gotowe kawałki sushi. Całość jest następnie wysmażana w gorącym oleju. Każda tempura powinna być podawana do spożycia natychmiast po usmażeniu. Dzięki temu zachowuje idealną temperaturę i chrupkość. Samo sushi najlepiej przygotować nieco wcześniej. Przed smażeniem wystarczy je pokroić na krążki i zanurzyć w cieście.
Tempura prostsza niż myślisz
Mimo, że sushi maker jest zwykle mistrzem precyzyjnego krojenia poszczególnych elementów sushi, w przypadku wersji w tempurze ważniejsze jest doskonale zrobione ciasto. Z zadaniem powinna sobie poradzić nawet osoba, która ma średni talent kulinarny. Najlepiej do jego wykonania przygotować mieszankę mąk. Większość powinna stanowić mąka pszenna, pozostałe w mniejszych proporcjach. Stosując szklankę mąki pszennej, należy dodać ćwierć szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej. Wszystkie gatunki trzeba zmieszać i starannie przesiać. Do podanej proporcji wystarczy pół szklanki bardzo zimnej wody. Jej temperatura jest istotna dla ostatecznego efektu. Opcjonalnie dodaje się szczyptę soli i sody oczyszczonej oraz jajko.
Smażenie na oleju roślinnym
Jeśli nasza tempura będzie w większości obejmowała białe ryby, mięczaki lub warzywa, ciasto może być rzadsze. Wersja do sushi powinna być nieco gęstsza. Przy mieszaniu ciasta nie trzeba być szczególnie dokładnym, ponieważ ewentualne grudki i tak się wysmażą i nadają całości pożądaną chrupkość. Do smażenia tempury stosuje się bardzo gorący olej roślinny. Przydaje się też frytownica lub głęboki garnek. Przed zanurzeniem sushi ciasto można dodatkowo schłodzić kostkami lodu. Smażenie powinno się odbywać małymi partiami po to, aby nie zmniejszyć temperatury oleju. Poszczególne krążki, obtoczone w tempurze wystarczy smażyć około 8 minut do osiągnięcia złotego koloru. Warto je odsączyć na ręczniku papierowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Sushi w tempurze to doskonała opcja dla osób, które chcą przekąsić coś ciepłego. W ten sposób można także zmodyfikować klasyczną porcję sushi. Niektóre elementy, jak surowa ryba, można uprzednio upiec w piekarniku.