Artykuł partnera.
W jakich produktach znaleźć można najbardziej wartościowe kwasy omega-3? Źródła wskazywane jako najlepsze to przede wszystkim tłuste ryby. Zalecane spożycie można też pokrywać za pomocą żywności pochodzenia roślinnego, w tym warzyw, orzechów i nasion bogatych w omega-3.
Czym są kwasy omega-3?
ALA, DHA i EPA to trzy główne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Źródła roślinne, takie jak orzechy i nasiona, są bogate w kwas ALA, podczas gdy ryby, wodorosty i algi mogą dostarczać kwasy tłuszczowe DHA i EPA. Ze względu na to zróżnicowanie, ważne jest spożywanie różnych źródeł omega-3, by zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki.
Kwasy omega-3 – źródła rybne
Tłuste, morskie ryby są doskonałym źródłem DHA i EPA, które są dwoma kluczowymi rodzajami kwasów tłuszczowych omega-3. Źródła, które warto włączyć do swojej diety – jeśli mamy dostęp do świeżych ryb dobrej jakości, to między innymi:
- Makrela,
- Łosoś,
- Labraks,
- Ostrygi,
- Sardynki,
- Krewetki,
- Pstrąg.
Jeśli w Twojej diecie dobrego gatunku ryby nie mogą się pojawiać, warto rozważyć suplementację kwasów omega-3. Źródła w postaci suplementów uzupełnią niedobory i pozwolą zachować organizm w dobrym stanie nawet, jeśli nie możesz spożywać ryb. Propozycja CalanOil to suplement z oleju z widłonoga arktycznego. Jest to skorupiak żywiący się wodorostami i algami, które też są doskonałym źródłem kwasów omega-3.
Kwasy omega-3 – źródła wegetariańskie i wegańskie
Skoro mowa o wodorostach, to nie może ich zabraknąć w szerszym kontekście. Wodorosty morskie, nori, spirulina i chlorella to różne formy alg, które wiele osób spożywa ze względu na korzyści zdrowotne. Wodorosty morskie i algi to ważne źródła omega-3 dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ są jedną z niewielu grup roślin zawierających DHA i EPA. Zawartość DHA i EPA różni się w zależności od rodzaju alg i konkretnego produktu.
Istnieje wiele sposobów włączenia tych produktów do diety. Na przykład:
- Stosowanie glonów nori jako składnika sushi,
- Wodorosty jako smaczna, chrupiąca przekąska,
- Chlorella i spirulina w postaci zdrowego dodatku do koktajli lub płatków owsianych.