Czereśnie to przepyszne owoce, które charakteryzują się bardzo korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Od setek lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, a obecnie także coraz więcej osób zwraca uwagę na ich prozdrowotne właściwości. Chociaż składają się w 80% z wody, pełne są witamin, minerałów i antyoksydantów. Pośród wielu dobroczynnych właściwości, czereśnie mają bardzo dobry wpływ na pracę naszego serca. Co jeszcze powinniśmy o nich wiedzieć?
Co warto wiedzieć o czereśniach?
Czereśnia, zwana bardziej fachowo wiśnią ptasią, rodzi owoce, które w sezonie są prawdziwym hitem. Pochodzą one z Turcji i okolic Kaukazu. Słodkie i wyjątkowo pyszne bardzo często bywają składnikiem deserów i ciast, ale najczęściej zjadamy je po prostu w formie przekąski. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że są to owoce pełne składników mineralnych, witamin i innych substancji prozdrowotnych.
W medycynie naturalnej już od setek lat zwracało się uwagę na fakt, że wpływ czereśni na zdrowie jest naprawdę ogromny. W dawnych czasach stosowano je jako remedium na choroby wątroby i serca. Wykorzystywano także pestki, z których wyciskano olej wykazujący działanie rozkurczowe.
Właściwości zdrowotne czereśni
Dobroczynny wpływ czereśni na nasze zdrowie jest niezaprzeczalny. Znajduje się w niech relatywnie duża ilość witamin z grupy B oraz związek zwany cyjanidyną, które mogą działać łagodząco na objawy artretyzmu. Czereśnie mają także niebagatelny wpływ na zdrowie naszego serca.
Dzieje się tak ze względu na fakt, że posiadają dużą ilość potasu oraz wpływają na ustabilizowanie się ciśnienia krwi. Zawarta w nich kwercetyna pomaga pozbyć się złego cholesterolu i zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych. Warto wspomnieć także o dużej dawce jodu, którą zapewniają nam czereśnie. To zdecydowanie dobra wiadomość dla osób zmagających się z chorobami tarczycy.
Cenne przeciwutleniacze
Warto wspomnieć także o zawartych w czereśniach przeciwutleniaczach. Im ciemniejsze owoce, tym więcej znajduje się w nich tych dobroczynnych substancji naturalnych. Przeciwutleniacze wpływają pozytywnie na nasz organizm – chronią przed nowotworami i pomagają łagodzić procesy starzenia się.
Chociaż czereśnie to jedne ze słodszych owoców, które są stosunkowo bogate w cukry, to jednak znajduje się w nich relatywnie mało sacharozy, dlatego indeks glikemiczny wynosi tu jedynie 22. W związku z tym, czereśnie mogą być spożywane także przez osoby chore na cukrzycę.
Czereśnie w kuchni

Czereśnie są wyjątkowo smaczne i cieszą się dużym powodzeniem zarówno wśród dorosłych, jak i tych nieco młodszych smakoszy. Chociaż możemy cieszyć się nimi tylko przez kilka tygodni w roku, na szczęście istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie czereśni w kuchni. Chociaż najlepiej smakują w formie przekąski, można z powodzeniem wykorzystać je w formie:
- tarty z czereśniami,
- kompotu,
- dżemu i powideł,
- zdrowego dodatku do płatków śniadaniowych lub granoli.
Niemyte czereśnie możemy przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Zamrożone spokojnie przeleżą w zamrażalniku nawet dziesięć miesięcy i być wykorzystywane w różnych potrawach nawet jesienią i zimą. Jeżeli zależy nam na tym, aby mieć w ogrodzie własne drzewo czereśniowe, możemy zakupić sadzonkę w sprawdzonych sklepach ogrodniczych.
Czereśnie – o czym pamiętać?
Istnieje kilka ważnych informacji, o których należy pamiętać podczas letniego zajadania się czereśniami. Po pierwsze powinniśmy zawsze mieć w pamięci, żeby pod żadnym pozorem nie popijać ich żadnymi płynami, a szczególnie czystą wodą. Może to bowiem wywołać poważne problemy natury jelitowo – żołądkowej, w tym nawet poważne biegunki.
Eksperci przestrzegają także przed spożywaniem czereśni przed posiłkiem. Szczególnie tym złożonym z ciężkostrawnych potraw oraz mięsa. Owoce te mogą bowiem dodatkowo utrudniać proces trawienia. Stosunkowo długo zalegają one w żołądku co może mieć przykre konsekwencje dla osób z chorobą wrzodową, a także dla tych z wyjątkowo wrażliwym układem pokarmowym.
Francuzi kochają czereśnie. Potrafią zjeść ich nawet dwa kilo dziennie 😀 To chyba jedne z najpyszniejszych owoców 🙂 Ja uwielbiam i w sezonie sama się nimi zajadam 🙂 Moje pociechy tez je kochają