Przetwory przygotowywane w domu cieszą się naprawdę sporą popularnością, ponieważ smakują zupełnie inaczej niż produkty kupowane w sklepach. Warto pamiętać o tym, że domowe przetwory mają właściwości prozdrowotne i są sposobem na zachowanie odporności w okresie jesienno-zimowym.
Prozdrowotne właściwości domowych przetworów
Owoce i warzywa powinny zajmować dużo miejsca w codziennej diecie, ponieważ posiadają one wiele korzystnych składników odżywczych. W zimie w sklepach trudno jest znaleźć naprawdę smaczne owoce i warzywa, dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie domowych przetworów.
Tego typu smakołyki można przygotowywać z różnych warzyw i owoców, jednak na szczególną uwagę zasługują kiszonki i kwaszonki. Posiadają one w sobie bakterie mlekowe, czyli mają właściwości probiotyczne. Oznacza to, że kiszonki i kwaszonki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają dobry wpływ na florę bakteryjną. To jednak nie wszystko, ponieważ kiszonki zawierają bardzo dużo minerałów i witamin, a także regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. W kiszonkach i kwaszonkach można znaleźć przede wszystkim takie witaminy jak C, E, K, a także witaminy z grupy B.
Duża zawartość kwasu askorbinowego sprawia, że kiszonki i kwaszonki doskonale wpływają na odporność i wspierają układ immunologiczny. Właśnie dlatego tego typu produkty należy spożywać w okresie jesienno-zimowym, gdy pojawia się sporo wirusów i bakterii, powodujących przeziębienia i choroby. Jedzenie kiszonek pozwala więc na to, aby uchronić się przed chorobami zakaźnymi oraz przed trawiennymi zaburzeniami, na przykład grypą żołądkową.
W domowym zaciszu warto także przygotować konfitury i powidła, które także mają właściwości prozdrowotne, zawierają sporo witaminy C i są odpowiednią przekąską na chłodne dni.
Dlaczego warto robić przetwory samodzielnie?
Domowe produkty nie zawierają konserwantów, co sprawia, że są naprawdę zdrowe, a dodatkowo smaczne. Tego typu produkty mają także niepowtarzalny aromat, często kojarzą się z wizytami u babci lub u rodziców, a więc wiążą się z przyjemnymi wspomnieniami. Domowe specjały można przygotować niewielkim kosztem i zadbać w ten sposób o swoje finanse. Praca przy robieniu domowych przetworów jest także dobrą okazją do rodzinnego spotkania. Tego typu produkty można przechowywać naprawdę długo, ponieważ nie mają typowego terminu ważności. Oczywiście jest to możliwe tylko wtedy, jeśli przetwory zostaną zrobione z dbałością o czystość i higienę, a także będą przechowywane w odpowiednich warunkach.
Warto pamiętać o tym, że to właśnie teraz jest ostatni moment na to, aby przygotować domowe przetwory na jesień i zimę. Kiszonki, dżemy i konfitury przygotowane teraz pozwolą na zachowanie smaków wiosny i lata w chłodnym, deszczowym okresie.
Higiena w trakcie przygotowywania przetworów
Należy zaznaczyć, że aby przetwory były udane i zdrowe, należy przygotowywać je w odpowiednich warunkach. Oznacza to, że higiena jest podstawą. Szczególne znaczenie ma używanie świeżych składników, a także przechowywanie ich w czystych i szczelnie zamkniętych słoikach. Ważne jest, aby na produktach nie pojawiła się pleśń oraz bakterie. O tym, jak robić przetwory na zimę, by się one nie zepsuły, można przeczytać na kobiecefinanse.pl
Domowe przetwory to prosty sposób na zachowanie zdrowia i odporności w okresie jesienno-zimowym. Tego typu produkty dodatkowo charakteryzują się doskonałym smakiem i można je spałaszować w chłodne dni i powspominać lato.